četrtek, 30. september 2010

Sfera in gosenice

Odkar sem začela učiti Pravljično jogo, no, tudi Jogo za Ženske, odkar sem začela, se doma nabirajo knjige. Skladovnice knjig. Joga je resen študij. Mislim, da se še za noben predmet na faksu nisem učila tako zlahka in z veseljem. Resda gre počasi (ali vsaj počasneje kot si želim), ker imam čas omejen in ker joga ni moja edina dejavnost, a vseeno tu in tam naletim na podrobnost, na idejo, na trik, ki ga skušam takoj prenesti v resničnost. Tako sem že dolgo nazaj v eni od knjig našla tole:


Videti je magična, kajne? Reče se ji Hobermanova sfera.
Najdražji je bil prejšnji teden v Londonu in pozoren kot je, je takoj izkoristil priložnost, ko jo je zagledal na letališču (tako je rekel, ampak mislim, da jo je moral kar iskati). Pri nas je ni mogoče kupiti.

Jedro, bistvo, najpomembnješi del, brez katerega ni joge, je dihanje in zavedanje (in obvladovanje) le-tega. Odraslim je precej lahko dati navodila, naj dihajo tako ali drugače, majhni otroci pa so druga pesem. Ne zavedajo se še diha, ne vdiha ne izdiha. Zato učitelji uporabljamo razno razne tehnike in trike, in ena boljših je tale magična sfera. Otroci si tako veliko lažje predstavljajo, kar naj bi se dogajalo z zrakom. Kaj naj bi se dogajao z dihanjem. (Vraga, še odraslim je lažje!) Lažje začutijo, kako se jim napne trebušček med vdihom. Zelo majhni otroci (in take učim ;-) pa enostavno pihnejo v kroglo in le-ta se skrči. Razširijo jo pa tako, da globoko zajamejo sabo.





Odločila sem se začeti še z eno uro joge - vadile bodo mamice in njihovi dojenčki - "gosenice". Malo si želim potipati mamice, če si sploh želijo česa takega. Vadba je ču-do-vi-ta. Vem iz prve roke, vadila sem s Tamlajšo, praktično od rojstva. V bistvu vadi mami, in joga je kot narejena za post-porodno telo, vmes, med posameznimi asanami, pa vadi tudi dojenček. Malo ga masiramo, malo pretegujemo, malo crkljamo in obračamo, in zelo jim je všeč, ko lahko opazujejo mamico in ko gredo z njo na potovanje po prostoru, ko jih vključimo v posamezne asane... Se veselim :-)

2 komentarja:

  1. Veš kaj,
    komaj čakam, da se bom lahko tudi sama pridružila takšni vadbi :)

    OdgovoriIzbriši
  2. @Irena, to je pa lepo slišat :-)

    OdgovoriIzbriši