nedelja, 5. december 2010

Sladki časi

Končno! Urok je prekinjen. Po dolgih letih poskusov in neuspehov so mi zdaj dvakrat zapored uspeli krasni piškoti! (Morala bi reči - so nam uspeli, Tamali sta veselo pomagali :-D.)
Projekta "zdravi piškoti" sem se namreč lotila že nekajkrat, pa je vedno klavrno propadel. Vselej, ko sem namesto bele uporabila kako drugo moko, in namesto belega sladkorja katero od naravnih sladil, se je vse skupaj sfižilo. Drugačnih pač nisem hotela peči. Potem sem se nekaj časa raje posvečala kruhu, pa pitam, štrudlom, tortam. Do zdaj! Lešnikovih poljubčkov nisem utegnila slikati, so prehitro izginili (so bili mogoče še boljši kot tile na spodnji fotki, mandljevi rogljički).

Keč je v tem, da do zadnje podrobnosti sledim receptu. Da za trenutek pustim kreativnost ob strani. Se podredim in sprejemm dejstvo, da je nekdo šel in poskusil vse to pred mano. Da utišam ego in postanem ponižna, spoštljiva in - pridna kuharica. Zveni kot "yamas", jogijska načela, kajne ;-)?

3 komentarji:

  1. Prosim za recept!! Božič je pred vrati:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Mandljevi rogljički (by mateja tea dereani)

    25 dag mletih mandljev
    40 dag moke, tip 900 (črna moka)
    1 kavna žlička pecilnega praška (bio)
    vanilija v prahu
    2 dcl javorjevega sirupa
    12 dag margarine

    zdaj je prišel čas, da spet priznam, da nisem do pičice sledila receptu - mandlje sem deloma nadomestila z lešniki, moki sta bili bio pirina in črna, pecilni ni bil bio ampak navadni, ostalo pa drži.
    Margarina v receptu pomeni hladno stiskana olja, morda nekaj kokosove maščobe - neko varianto se dobi celo v merkatorju, je bolj mehka kot rama. Drugače pa bio trgovine.

    suhe sestavine dobro premešaš, dodaš sirup in nazadnje margarino. zgneteš, oblikuješ rogljičke in spečeš na približno 180 stopinjah, približno 15-20 minut. (Tega ni v receptu.)

    naj lepo diši :-)!!!!!

    OdgovoriIzbriši