četrtek, 30. december 2010

xoxo za 2011

Komaj diham od teh praznikov oziroma kvazi praznikov. Popolno je. Najbolj mi je všeč tisti čas vmes, ko nekaj narediš in je do naslednjega "moram" še nedoločljivo veliko časa. Ko se nikamor ne mudi, ko nimaš načrtov za nekaj ur vnaprej natančno določenih, ko enostavno si. Z ljudmi, ki jih ljubiš. Mljask, pa eno samo kuhanje, stalno pospravljanje za tem kuhanjem, in potem hrana...
Enkrat so me med ljubljanske štante in na medice zvlekle kar moje joga dame. Nisem se preveč upirala, in njim na čast sem imela naslednjega dne mačka. Vem, tudi to je precej ne-jogijsko, ampak, glede na to, da mački z leti postajajo vse bolj temperamentni, jih bržkone ne bo več veliko. Čeprav, to moram priznati, je kar pasalo klepetati in se delati neuničljive. Naslednjič, smo si obljubile, naslednjič gremo plesat. Jupi!!!

Vsem žurerkam in vsem jogistom za darilo pa zdajle objavljam ultimativno sekvenco za "dan potem". Dan, ko telo noče stati in švicati. Ste že slišali za yin jogo? Nasprotje od yang joge, je ženski, lunarni princip. Gre za to, da za razliko od dinamičnejših menjav položajev in obremenitev mišičnih skupin izberemo globljo, počasnejšo različico. Raztezamo vezi, kite, za dolgotrajnejše učinke. V položajih vztrajajmo po pet, deset minut. Oblazinimo, kolikor je treba, da je zadeva udobna. "Premikamo" se z dihanjem, kolikor se temu lahko reče premikanje, vsak izdih nas pelje globlje. Če najdete bolečino, veste, kam morate. Ja, točno tja! Ampak previdno! Obstajata "dobra" in "slaba" bolečina in med njima je treba znati ločiti... Pripravljeni?
Še tole: če niste izkušeni, potem tega raje ne poskušajte sami. Najprej učitelj.


1. Viparita dandasana, 5 minut


2. supta virasana, 10 minut


3. supta baddha konasana, 10 minut (podprite tudi stegna. Ta poza je zakon med menstruacijo, no, v resnici so takrat skoraj vse super :-)


4. adho mukha svastikasana, 5 minut vsaka noga, višino podpore lahko spuščate


5. parsva adho mukha svastikasana, 5 minut vsaka stran, nogi zamenjate vmes (lahko pa tudi 5 minut vsaka stran, pa potem zamenjate nogi, in še 5 minut, vsaka stran :-D). Podpora je lahko tudi stol!



6. adho mukha upavista konasana, 5 minut. Čelo naslonite na blazino, bolster, stol...


7. paschimottansana, 10 minut. Nogi malo narazen, čelo podprite z blazino ali čim podobnim v primerni višini


8. salamba sarvangasana, 10 minut

9. karnapidasana, 5 minut

Namesto 8. in 9. lahko, če ste še posebej šibki ali je čas vaše lune (takrat se ne obračamo), izberete tole:

10. setu bandha sarvangasna. Stopala in medenica naj bosta približno na isti višini, 10 minut.

in na koncu, 

11. šavasana, 10 minut.

Naj se vam izpolni želja! Imejte se prelepo in SREČNO 2011!!!!!

xoxo,
u











Ni komentarjev:

Objavite komentar