torek, 5. oktober 2010

Zakaj ne "navadna" joga?

Zakaj Joga za Ženske, zakaj ne "navadna" joga?

Naj najprej povem, da vse skupaj ni nekaj novega, topla voda je že odkrita. "Jogo itak vadijo le ženske", se mi je smejal Najdražji, ko sem začela razvijati misel. Kar seveda ni res, ampak to vemo me, kajne?

Iyengar šola joge se izrazito ukvarja z ženskami, sploh hči in učenka samega BKS Iyengarja, guruji-ja, gospodična Geeta Iyengar. Do najmanjših podrobnosti je naštudirala ženski ustroj in predvidela asano za vsako težavo, najsi je to pretirana mesečna krvavitev ali pogoste migrene, nemir pred menstruacijo ali težko telo po napornem porodu. Ta poglobljenost in nežnost sta me popolnoma očarala. Še nikoli poprej nisem slišala, da je okej, če med menstruacijo počivamo, da je pravzaprav naša ženska dolžnost, da počivamo. V mojem svetu se o bolečih menstruacijah ne govori, ali pa, če že, se malo pojamra in na koncu vzame protibolečinsko tableto. Po nekaj takih informacijah (in prebranih knjigah) in po vestnih testiranjih, ali zadeva deluje, me je ponovno preplavilo neskončno spoštovanje do lastnega telesa. Vse je postalo logično, vse se je postavilo na svoje mesto. SEVEDA sem brez energije, še posebej prvi dan krvavitve! SEVEDA sem še posebej čustvena in si želim topline. In JASNO, da sem po koncu svoje lune leteča, eksplozivna, da-bi-premikala-gore močna.

Prvič: ženske imamo telesa, ki so prožna in elastična, sposobna velikih naporov. Idealna za vadbo joge.
Drugič: žensko življenje (ne le telo) je ves čas pod vplivom hormonov. Hormonski koktajli uravnavajo pomembne procese, menstruacijo, nosečnost, menopavzo, če naštejem tri najbolj izrazita ženska "stanja". Seveda si želimo, da bi bili ti koktajli optimalno zmešani in razporejeni po telesu.
Tretjič: ženske smo si rade všeč. Rade v ogledalu vidimo napeto kožo, lepo oblikovane roke, noge, zadnjice, in sijoče oči.

Na vse našteto lahko vadba joge zelo pomembno vpliva. Učinek začutimo takoj in se z redno vadbo le še poveča. (Še nekaj: pomlajevanje, drage dame, je le eden od stranskih učinkov!)

1 komentar:

  1. Živjo,

    po nekem veselem (ne)naključju sem našla tvoj blog in je super!!!! Sama sem na začetku joga poti in čisto navdušena!. Všeč mi je pristnost, iskrivost bloga:) Love it!

    OdgovoriIzbriši