četrtek, 21. oktober 2010

Srečna mami = srečna družina

"Skrbelo me je, kako bo, glede na to, da še nikoli nisem vadila joge," mi je danes zaupala mlada mamica M. "Bala sem se, da bo morda zoprno za ostale, če bi že več znale...," je še dodala, z žarečim obrazom, takoj po vadbi, in z nasmehom, ki je povedal več kot besede. Ena skrb manj!

Začele smo mirno, z nežno Viparito Dandasano II, na dveh prekrižanih bolsterjih, s pozo, ki odpira prsni koš, omogoči globlje dihanje in močno bogati kri s kisikom. Več kisika pomeni več mleka, zato je vadba za mlade mamice vedno polna poz, ki širijo prsni koš in dvigajo razpoloženje (zmanjšujejo možnost depresije). Potem smo tempo povečale, vključile dojenčke, pa naredile še zadnje stoječe asane, se spet poigrale s tamalimi, pa potem malo dojenja, previjanja, nekaj sedečih in ležečih poz, igre, in še počitek - obvezna Supta Baddha Konasana in sladka Viparita Karani. Na koncu sem imela priložnost malo popestovati  trimesečnega fantka L. in oba sva se imela fino, mami pa tudi, prav z užitkom je zaprla oči in sprostila telo. V takih trenutkih ne težim z vodeno "meditacijo", dobro vem (še se spomnim:-)), kako dragocen je počitek, kako pomembne so minute, ki jih mlada mami nameni samo sebi. Saj veste, srečna mami = srečna družina.

Danes, na drugi uri joge za dojenčke in mamice, je bilo spet lepo. Jasno mi je, da ta ura nima strašno velikega tržnega potenciala, ampak si jo želim razvijati. (Tudi vse ostalo, kar počnem v zvezi z jogo, bi bržkone spravilo v obup kakšnega ekonomista ali človeka z občutkom za posel.) Pri jogi se mi pač zdi, da jo pohlep lahko pokvari še prej kot karkoli drugega. Nisem slepo romantična in tudi najemnino moram plačati (pa še kaj:-)), a vseeno se mi zdi, da denar že pride, ko je čas zato. In da pride še prej, če stvar delaš s srcem. Veselim se četrtkov in ne, draga P., ne bomo odnehale :-).

Pozi dneva je ime Paschimottanasana in je najbolj osnovni sedeči razteg hrbta. Po slovensko ji rečemo "klešče". Za otroke, v Pravljični jogi je "sendvič". Ne le, da deluje izjemno blagodejno na živčni sistem, da globoko pomirja, je tudi izjemna za obliko nog, za preganjanje celulita na zadnji strani stegen in za prožnost celega telesa. Obstajajo neštete variacije na temo in super je, če si glavo podprete - med dnevi ženske lune ali kadar smo zelo utrujene, lahko nogi razmaknemo in mednju položimo visoko blazino ali nekaj njih, na katerih potem počiva glava.
Bistveno je, da sta nogi iztegnjeni, da kolena intenzivno "potapljamo" v tla, da glave ne "prepognemo" h kolenom ampak da podaljšujemo cel hrbet (in tako tudi vrat in glavo) proti nasprotni steni :-). Pozor - ni za tiste, ki imajo težave s križem!!!

2 komentarja:

  1. Mislim, da je to, da imaš le eno še lepše...vsaj prideš na vrsto za malo crkljanje :P hihi

    Denar pa ... tudi jaz menim, da je vse več tega, da se tu le služi. Kar spada med drugih tudi pod tvoj prejšnji post...
    Je pa vseeno nekaj - do določene mere si neekonomičnost lahko privoščiš. Ko pa je to tvoje edino preživetje, ko je od tega odvisen tvoj kruh... potem pa neekonomičnost potegne marsikaj za sabo.
    Se pa strinjam, da je to potrebno. Jaz sem tudi sproščanje lani vodila brezplačno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Irena, ja, prelepo bi bilo, če bi lahko jogo učili zastonj... :-)

    OdgovoriIzbriši