torek, 29. marec 2011

Čiščenje

Vsako pomlad me zgrabi želja po urejanju, še hujša kot tista pri mesečnih ciklusih. Spomladi si zaželim čiščenja omar, urejanja predalov, praznjenja polic, z največjim veseljem mečem stvari stran / jih podarjam. Včasih me strast do fengšuiziranih ali vastuiziranih prostorih tudi zanese in potem se še mesece tolčem po glavi, kaj mi je vendar bilo, da sem vrgla stran tisto super xy zadevo. Najdražji je tako pred dvema letoma z veliko prepričevanja rešil usnjeno jakno, za katero sem bila v zaslepljeni pomladanski vnemi prepričana, da je ne bom nikoli več oblekla. Uh, bi se mi kolcalo!
Poleg čiščenja prostorov me je vsako pomlad mikal post. Letos sem prvič dovolj svobodna (tamali nista več dojenčka), da sem si upala. Ker sem sumila, da moje telo ne bi dobro odgovorilo na radikalen stradež (zgolj voda), se mi je zdel post z zelenimi kašastimi sokovi vedno bolj privlačen. In ker ponavadi tudi naredim vse, kar me zanima, sem ga kar poskusila. Prejšnji teden. Dva dni priprav, tri dni posta, potem pa še nekaj dni vračanja nazaj na "normalno" hrano. (Za ta zadnji del mi je malo žal, da ga nisem bolje izpeljala, morala bi si vzeti še več časa, tako pa me je premagala ogromna skleda regrata. S skoraj vsem, kar paše k regratu:-).)
Kaj naj rečem - vse je res, kar govorijo o postu. Prva dva dneva sta bitka. Vrti se ti, glava boli, zvečer sanjaš o palačinkah s čokolado (ki si jih pred dvema urama pekel za otroke). Tretji dan letiš. Predvidevam, da tudi četrtega, pa petega... Sama si ne drznem tako daleč. Zaenkrat mi zadostuje mala zmaga, lepša koža in premagana sladkor in kava. Saj ne, da sem odvisna - s kavo imava en tak ljubezensko sovražni odnos, ki ga moram vsake toliko prekiniti. Všeč mi je okus, učinek pa ne. S sladkorjem pa, uf, to bi zahtevalo čisto svojo zgodbo... V glavnem, morala sem se malo považiti :-).

Vesela bom vaših izkušenj!


2 komentarja:

  1. Čestitke!!
    Jaz se za post pripravljam že kar eno leto... pa ker je treba zaradi klistirja vikend, se nikakor ne spravim. Če sem kje ali če imam obiske, to ni mogoče... a po drugi strani tisti kakšen vikend ki ga bom imela čez kak mesec ali dva frej, se mi zdi kar škoda ga tako "zapraviti". Šment!
    Brcni me v rit :P

    Koliko časa si bila ti na postu? Si se prej pripravljala in potem sokci?

    Sicer pa pomladansko čiščenje je zakon. Jaz sem lani naredila v sklopu tega čiščenja še 108 pozdravovo soncu in res je NORO! :) Letos jih bom, glede na pomanjkanje časa, verjetno uspela narediti celih 1+0+8 :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, tudi jaz sem nekaj časa komplicirala okoli vikendov, pa tega, da mora biti vse urejeno in narejeno vnaprej, da bom lahko počivala (kot da ob dveh malih srakah lahko počivaš!) - potem pa me je v rit brcnila ena poškodba (malo sem si pretegnila psoas minor ali nekaj v bližini), ki sem jo čutila v ledvicah. In prav zaželela sem si oddiha od cukra :-).
    Najprej sem dva dni zmanjševala količino hrane, jedla sem le še lahke zelenjavne jedi, zadnje popodne pa sploh ničesar več.
    Potem sem si tri dni miksala zelene džuse, kak liter na dan: špinača,regrat, berivka, vse zelenje, ki sem ga staknila, pa banana, jabolko, enkrat kivi. Prvi dan več sadja, potem pa vedno več zelenjave. Pa veliko limonove vode.
    Četrti dan sem začela spet jest, ampak, kot rečeno, prehitro - me je bolel želodec. Morala bi recimo jesti le sadje in kuhano zelenjavo. Pa potem postopno tudi sestavljene ogljikove hidrate...
    In, smešno - telo, kot da noče nazaj na kuhano, trdo hrano.
    108 pozdravov soncu me pa še čaka ;-), bravo za to!!!!!!

    OdgovoriIzbriši