nedelja, 13. marec 2011

7 predsodkov o jogi za otroke

1. Otroci ne morejo delati joge, ker je joga mirna dejavnost, otroci pa niso mirni.
Otroci resda niso mirni, a tudi otroška joga ni mirna! Precej daleč od tega, pravzaprav. Če poznate odraslo (hatha) jogo, potem boste na uri Pravljične joge presenečeni. Tudi asane se da vaditi dinamično, pa to ni nujno odrasli, vinjasa stil.

2. Joga je tiha. Otroci niso tihi.
Res je, otroci niso tihi - a tudi Pravljična joga ni tiha. Na urah vriskamo in pojemo in oponašamo živali (tudi kikirikamo, kar precej dobro vedo v sosednji sobi, kjer istočasno vadijo odrasli in jih naše kikirikanje včasih malo moti. Pa ne preveč, še posebej, ker je poleg veliko otroškega smeha), pihamo kot veter in udarjamo kot strele. Potem smo tiho kot miške in mehki kot žamet in elastični kot deževniki. In močni kot velikani, seveda.

3. Učitelj je nezmotljiv.
Hja, na urah odrasle joge nikoli preveč ne razglašam, kadar pokažem pozo prezgodaj ali če katero izpustim, ali kadar pozabim nekoga popraviti še na drugi strani. Odrasli me redko opomnijo, pravzaprav se ne spomnim niti enega primera. Otroci pa vsakič navdušeno opozorijo: "Zakaj pa zdaj pozdravljamo sonce, če smo se ravnokar igrali nevihto?!? To pa ni letalo, če imamo roki naslonjeni na steno! Letalo leti: ta-ko-le!" mi kažejo. Ne, nobene podrobnosti v zgodbici na pozabijo in vsaka različica asane mora biti naslenjič izvedena to-čn-o ta-ko. Ali pa si moram izmisliti RES dober razlog, zakaj je drugače. Pa bolje, da je ta razlog enostaven in hiter, sicer se začnejo igrati druge stvari.

4. Na urah joge smo zbrani in osredotočeni. Otroci se ne zmorejo koncentrirati.
Otroci se seveda zmorejo koncentrirati, res pa je, da so časovna obdobja zbranosti pri otrocih drugačna, krajša in nekako bolj poskočna od obdobij zbranosti pri odraslih. Kako ohranjati pozornost in jo peljati skozi uro, to je pravzaprav na uri Pravljične joge največji izziv. In ta izziv nikoli ne postane dolgočasen.

5. Odrasla joga je fina tudi zato, ker ne potrebujemo ničesar  - vse delamo le z lastnim telesom.
To je sicer načeloma res (če ne obiskujete Iyengar joge, tam je pripomočkov kolikor hočete), ampak otroški svet je pač drugačen. Pripomočki so zakon! Na urah Pravljične joge uporabljam peresa, zvončke, plišaste živali, veliko kartonasto sonce, malo čebelico za na prst, ragljo, kraguljčke, trakove, žoge, jogice... uh.

6. Za otroke je bolje, da se učijo angleščino, hodijo na telovadbo in plavanje ter igrajo violino! Kakšna joga, lepo vas prosim!
Tu mi ne preostane drugega, kot da pritrdim. Kdor misli tako, mu še tako strastno naštevanje pozitivnih učinkov joge ne bo spremenilo mnenja.

Ah, naj vseeno naštejem nekaj najočitnejših:
*povečata se PROŽNOST in telesna MOČ.
*otroci bolje SPIJO in lažje nadzorujejo ČUSTVA.
*poveča se sposobnost koncentracije.
*poveča se SAMOZAVEST.
*okrepi se občutek za lastno telo.
*poveča se KREATIVNOST.
*poveča se kapaciteta PLJUČ.
*otroci se naučijo SPROSTITI.
*VEZ med staršem in otrokom se še poglobi.

7. Na urah joge se vadi JOGO in nič drugega.
Na urah otroške joge pa se tudi pogovarjamo, izvemo vse o novih igračah, novih bratcih ali sestricah, najnovejših buškah, včasih celo o zadnjih zanimivih sanjah. Veliko je vprašanj in malo manj odgovorov (ker ne uspem), veliko je objemov in včasih malo opominjanja. Čisto malo. Otroci imajo Pravljično jogo kar radi, se mi zdi :-).

8 komentarjev:

  1. Joga ni samo neka tehnika ali telovadba, joga je nekaj več. Je en svet idej - lahko bi mu rekli ideologija, ki ima religiozno filozofijo v ozadju, in jaz iz tega razloga ne želim da se moj otrok ukvarja z jogo.
    Po dolgih letih ukvarjanja z jogo je moja mati postala nek tujek v tem svetu in družbi, in se ne more več racionalno in učinkovito spoprijemat z pritiski vsakdana. Postala je tudi emotivno labilna in zmedena osebnost.
    Joga je koristna v nekem drugem kulturnem okolju, ni pa najbolj ustrezen odgovor za našo družbo.
    Vse dobro!

    OdgovoriIzbriši
  2. BoB - vsaka stvar lahko človeku pomaga ali škodi. Poznam npr. čudovite ljudi med kristjani - a tudi popolnoma odštekane, živeče v svojem svetu - a obiskujoče iste templje kot prvi . . .

    OdgovoriIzbriši
  3. Največji predsodek - to, da je joga neke vrste religija - sem namenoma izpustila. Verjamem nemreč, da le-ta izgine že na prvi uri vadbe z dobrim učiteljem :-). Verjemem tudi, da se na tem blogu ne bomo zapletli v nestrpnosti, kajne?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne bomo strpni do nestrpnosti :) - vendar zakaj nekoga takoj označiti za nestrpneža če misli drugače oz ima predsodek?
    Mislim da je pomanjkanje informacij da je joga zgolj telo-vadba če vemo da izhaja iz meditativnih praks hinduizma, budizma in drugih vzhodnih religij.
    To je isto kot da bi trdili da je rožnkrajnc poštevanka...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ukvarjam se (profesionalno) z jogo in budistično meditacijo, poleg tega sem bil krščansko vzgojen. Se strinjam z BoB-om, da je joga več kot le telovadba a na Zahodu je v glavnem na žalost le to. Ali pa je beg pred odgovornostjo in soočanjem s sabo. Tako je to pri čustveno labilnih osebah, ki po mojih izkušnjah najprej rabijo psihoterapijo in je gurujevska joga zanje močno škodljiva.
    Prav tako menim, da joge v širšem smislu ne moremo preprosto prenesti iz ene kulture v drugo. Zato bolj verjamem zahodnim učiteljem, ki imajo po možnosti tudi službo in družino, torej posvetne odgovornosti. Tudi v Sloveniji se joga ponuja v sklopu sekt na eni strani in kot tekmovalen šport na drugi. Oboje je po mojem daleč od njenega bistva. Zame je joga, predvsem pa meditacija, nekaj kar mi pomaga ohranjati psiho-fizično zdravje, kar se da preveriti pri zdravniku in psihoterapevtu. In vsak, ki ne preverja kako nekaj nanj učinkuje, si je sam kriv - ne pa tehnika :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne bi se mogel bolj strinjat z Robertom!
    Mogoče če nam še poveš kako gre skupaj joga in otroci?

    OdgovoriIzbriši
  7. Tako, kot sem seznanjen s tem kar dela Urša, po mojem odlično.
    Mislim, da je stik s telesom, dihom in čustvi ter sposobnost dela z njimi nekaj kar prehitro izgubimo (oz.se sicer nikoli ne naučimo).
    Kot psiho-fizična vadba za najstnike pa po mojem nujna. Številni učinki joge so tudi znanstveno potrjeni.
    (Mislim na vadbo brez dogem, skrivnih in čarobnih tehnik ali samo zato ker so tako rekli sveti možje, knjige ali guru.)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala, Robert!
    Hvala tudi BoBu in Vinku :-)!

    OdgovoriIzbriši