petek, 20. januar 2012

Akademija Mali Buda

Ali za učenje otroške joge potrebujemo jogijsko znanje?


Odkrito? Mislim, da za kakršno koli specializirano, ali sploh kakršnokoli poučevanje, potrebujemo znanje. In ja, mislim, da za poučevanje joge, še posebej otroške, potrebujemo veliko znanja. Poučevanje je odgovornost. Poleg ljubezni in talenta je potrebnega tudi veliko dela, tako pač je. Zgodbice o tem, da joga za otroke ni nič posebnega, da je vse skupaj itak bolj igra, me ne prepričajo. V igri so velike stvari - otroci, njihova telesa, njihovi umi, njihova prihodnost! (Ko sem se pred več kot 3 leti lotila vsega skupaj, me je pomanjkanje jogijskega znanja (pa sem se z jogo ukvarjala že skoraj 15 let) pripeljalo do Iyengar joge. Ta je edina znala potešiti mojo joga lakoto.)

Žal sem tak pristop na izobraževanjih za učitelje otroške joge vedno pogrešala. (Čisto mogoče je, da je to stvar mojega piflarskega značaja. Želim si vedeti, na primer, zakaj moram koleni v trikonasani iztegniti, kaj se zgodi, če ju ne in kako lahko to naredim varno in učinkovito...) Vselej je bila v ospredju zabava, igra, kako narediti jogo čimbolj privlačno - a povem vam, otrokom je joga itak všeč. Radi opazujejo svoje telo, kako počne različne reči in uživajo v napredku. Igre, pripomočki, vse to je super, a dlje kot učim, manj jih uporabljam. Otroci, joga in pravljica, to je to.

Zato bom Akademijo Mali Buda zastavila zares - jogijsko predznanje sicer ni pogoj, ampak zato bo tečaj potekal v dveh delih, in vmes bo treba vaditi jogo. In nadaljevati. Tudi če je prej niste, bo treba začeti. Brez JOGE ni Pravljične joge. In pot se ne zaključi tukaj! Verjamem, da si otroci zaslužijo res kvalitetne učitelje in vsi, ki bodo končali tečaj, bodo lahko učili JOGO. Pravljično, že res, a z vsemi vrednotami in razsežnostmi velike joge.

PS Semester smo uspešno zaključili, mali jogiji so dobili diplome, novo polletje Pravljične joge začnemo prvega februarja :-). Se vidimo!!!2 komentarja:

  1. Se še kako strinjam s tvojimi uvodnimi besedami; pravzaprav me kar zmrazi ob misli, da bi lahko kdo sploh resno postavil tovrstno vprašanje.
    Kakorkoli že, upam, da ne pozabiš zapisati na blogu, ko se bo Akademija Mali Buda pripravljala, da prvič resnično in globoko zadiha.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lali, ja, tudi mene včasih zmrazi, potem pa si rečem, saj bodo ljudje sami ugotovili, kaj je zadaj - resnično znanje in izkušnje ali zgolj... nekaj drugega. Pa včasih ugotovijo, včasih ne. In včasih si želijo le... nekaj drugega. Lepšo samopodobo, zelo na hitro, morda :-).

    OdgovoriIzbriši